2010. június 23., szerda

Tudatosság egy édesanya életében = a család életében

Hogyan lehetünk tudatosabbak a mindennapokban? Milyen termékeket részesítsünk előnyben a vásárlásnál? Hogyan érvényesíthetjük fogyasztói jogainkat, ha rossz a termék, vagy egy szolgáltatás színvonala? Milyen trükkökkel takarékoskodhatunk a lakásban, a háztartásban? Honnan tájékozódhatunk?

Ilyen és hasonló kérdésekre kaptunk választ a Pöttöm klubban Kiss Renátától, a veszprémi Csalán Egyesület - www.csalan.hu - munkatársától. A tartalmas beszélgetéssé kerekedett egy óra során a kérdéseket és válaszokat számos kiadvány is kiegészítette, amelyből bőségesen válogathattunk.


Hogy milyen konkrét ötleteket, tippeket vetettünk fel, amelyek a mindennapokban is alkalmazhatók? Lássunk egy-két példát! (Sok közülük önmagáért beszél, mégis hasznos olykor rá magunkat emlékeztetni.)
  • Vásárlásnál ért jogsérelemkor fogyasztóvédelemmel foglalkozó szervezetek, egyesületek segítenek tanáccsal, akár ügyvédi segítséggel.
  • Ha szolgáltatással vagyunk elégedetlenek, a kamarák mellett működő Békéltető Testülethez érdemes fordulnunk.
  • Élelmiszereknél célszerű minél kevésbé feldolgozott terméket venni, helyettük alapanyagokat vegyünk, mi magunk elkészítve az ételt (igen, ez bizony időigényesebb...)
  • Piacon, kiskereskedéseknél tanácsos egy megbízható beszerzési kört, ill. forrást kialakítani, így nagyobb biztonsággal kapunk egészséges, friss árut.
  • "E-számok" - a Csalán Egyesület külön kiadványa foglalkozik az élelmiszer-adalékok veszélyes fajtáival.
  • Olykor az internetes vásárlás előnyösebb a boltinál: olcsóbb és praktikusabb, pl. az ingyenes házhoz szállítás révén (műszaki cikkek, könyvek, CD-k esetében).
  • Netes vásárlásnál 8 napig indoklás nélkül visszaküldhetjük az árut, míg bolti vásárlásnál ezt csak azért, mert meggondoltuk magunkat, nem tehetjük meg.
  • Sokat megtakaríthatunk a tudatos energiafogyasztással a lakásban. A villanykörtéket energiatakarékosra cserélve, a műszaki berendezéseket használaton kívül teljesen kikapcsolva (stand-by funkcióról is), energiatakarékos, jó minőségű hűtőt, fagyasztót használva, a lakás hőszigeteléséről gondoskodva nem kis pénzt spórolhatunk.
  • Környezetbarát tisztítószerekkel is lehet - sőt, érdemes - ruhát, bútort, padlót tisztítani. Csak döntés kérdése, hogy ezentúl ecettel, mosószódával, szódabikarbónával, citromsavval, borax-szal végezzük a mosást-takarítást-fertőtlenítést a lakásban. A különbség az alacsonyabb árban és az egészségesebb, tudatosabb választásban hamar kiderül. Mi több, megtérül :).
  • A víz drága kincs - valószínűleg pár év(tized) múlva egyre inkább a mindennapokban is érezzük ezt. Lehet vele takarékosan bánni csapra szerelhető vízmennyiség szűrővel, az esővíz felfogásával a növények locsolásához, fürdővíz felhasználásáva mosáshoz, áztatáshoz, WC-öblítéshez.
  • Komposztálással lényegesen kevesebb háztartási hulladék kerül a kukába, és még a kiskert is burjánzóbb lehet.
  • A szelektív hulladékgyűjtés előnyeit (és olykor megkérdőjelezett feldolgozását) sok helyen hallhatjuk.
Konklúzióként a mai foglalkozás tanulsága: a nőknek, illetve az édesanyáknak a tudatosság mindennapi alkalmazásában, a tudatformálásban (is) igen nagy szerepük van azért, hogy a gyermekeink, a párunk, a családunk, a a szűkebb és tágabb környezetünk egészségesebb és kiegyensúlyozottabb legyen.
További információk, letölthető kiadványok és tanácsadás a Csalán Egyesületnél: www.csalan.hu.
A Pöttöm baba-mama klub ajándéka a Csalánnak a sok hasznos információért.
Jó étvágyat! :)

1 megjegyzés:

  1. Kedves Judit!

    Nagyon jó volt újra kisgyermekek között lenni és Pöttöm klub anyukáinak érdeklődése, hozzáállása és meglévő tapasztalatai a beszélgetést is igazi élménnyé tették. Örülök, hogy megoszthattuk egymással gondolatainkat, és remélem néhány üzenet, amit a blogban is megfogalmazol, segít majd titeket is a tudatosság útján. Mi is folyamatosan tanuljuk...
    A dinnyének nagy sikere volt, köszönöm a Csalán teljes csapata nevében.
    További jó babázást a már kint és a még bent lévő babákkal egyaránt.

    Kiss Renáta

    VálaszTörlés

A hozzászólások moderálást követően válnak olvashatóvá.